Zdrowe menu

W skład codziennego menu powinny wchodzić:

Owoce i warzywa: dowolne w dowolnej ilości jeśli będą pochodzić z upraw ekologicznych,

Tłuszcze: do gotowania wyłącznie oliwa z oliwek (extra virgin), natomiast do sałaty i innych warzyw olej lniany (zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega -3),

Sosy i dressingi: tylko ocet ziołowy, winny lub owocowy oraz sok z cytryn, ewentualnie w połączeniu z lejem lnianym,

Przyprawy: wszystkie z wyjątkiem soli,

Napoje: woda mineralna i źródlana, świeżo wyciśnięte soki owocowe i warzywne (nie sklepowe w kartonach), parzone zioła i herbaty ziołowe,

Mięso: ryby morskie, drób (tylko naturalnego chowu), dziczyzna, chuda wołowina, wieprzowina maksymalnie raz, dwa razy w tygodniu,

Pieczywo i makarony: tylko z nieoczyszczonej, pełnoziarnistej maki,

Do słodzenia: syrop klonowy, fruktoza, miód, nie używamy cukru, ani produktów zawierających cukier (polecam dokładne czytanie składu produktów, można się czasami zaskoczyć),

Naczynia do gotowania: wyłącznie ze stali nierdzewnej, emaliowane lub ceramiczne, natomiast nigdy ze stali nierdzewnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *