Warzywa z grilla przepisy
Warzywa z grilla
Twoja dieta w cale nie musi być monotonna i pełna wyrzeczeń. Potrawy mogą być lekkie, smaczne i przede wszystkim bardzo zdrowe i smaczne. Poznaj naszą warzywną rewolucję.
Grillowana cukinia z fetą
Składniki:
• Średnia cukinia
• Opakowanie sera feta
• Łyżka oliwy z oliwek
• Sól
• Ząbek czosnku
• Rozmaryn do dekoracji
Sposób przygotowania:
Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Natrzyj oliwą wymieszaną z solą i czosnkiem. Grilluj z obu stron(można użyć do tego patelni grillowej). Kiedy ostygną, ułóż na każdym plasterku po kawałku fety i zwiń. W każdą roladkę wbij gałązkę rozmarynu.
Faszerowana papryka
Składniki:
• 2 – 3 czerwone papryki
• 2 opakowanie serka ziarnistego
• Ulubione zioła
• Rozmaryn do dekoracji
Sposób przygotowania:
Papryki umyj, odetnij górną część z ogonkiem i odłóż na bok. Usuń gniazda nasienne. Do papryk włóż po poł opakowania serka wymieszanego z ziołami. Papryki możesz włożyć na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, lub upiec na grillu. Podawaj je udekorowane rozmarynem.
Grillowana wołowina w sosie cytrynowym
Składniki
• 1/2 kg mięsa wołowego
• 3 łyżeczki świeżego soku z cytryny
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 1/4 szklanki wody
• 1/4 łyżeczki siekanego koperku
• 1/4 łyżeczki świeżego pieprzu
Opis wykonania:
1.Łączymy wszystkie składniki za wyjątkiem mięsa, które obsmażamy i umieszczamy w dużym naczyniu lub plastikowej torbie. Zalewamy gotową marynatą.
2. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 6-8 godzin lub całą noc.
3. Rozgrzewamy grill. Ruszt smarujemy tłuszcz smarujemy tłuszczem roślinnym i umieszczamy około 7-10 cm nad źródłem ciepła. Co jakiś czas polewamy mięso marynatą i grillujemy przez około 10-15 minut do uzyskania pożądanej miękkości.