Masło czy margaryna
Masło i margaryna mają swoich zagorzałych zwolenników i przeciwników. Margaryna pochodzi z tłuszczów roślinnych, nie zawiera zatem cholesterolu. Masło zawiera ten niekorzystny składnik, ale jest całkowicie naturalne, a margaryna ulega przetworzeniu chemicznemu. Margaryna powstała jako pokarm zastępczy dla masła – składa się z tłuszczów o zmienionej długości łańcucha, które są dla naszego organizmu nienaturalne. Masło zawiera natomiast nieco cholesterolu, ale także kwasy omega 3, które redukują jego szkodliwe działanie. Zawiera także naturalnie występujące witaminy, a margaryna jest wzbogacana nimi w sposób sztuczny. Wadą masła jest fakt, iż trudno rozsmarowuje się po kromce gdy je wyjmiemy w lodówce. Naturalne, prawdziwe masło trudno jest drogie, dlatego warto zwracać uwagę na to, czy nie kupujemy w sklepie jego podróbki. Masło można przechowywać przez krótki okres. Margaryna ma długą datę ważności, ale z drugiej stronie nie ma w niej substancji, które byłyby wartościowe dla naszego zdrowia.