Jak zmienić stare nawyki żywieniowe?
Zwolenników tradycyjnej kuchni polskiej trudno przekonać do zmian utartych i pielęgnowanych od lat nawyków żywieniowych. Szczególnie trudno nakłonić do zdrowego sposobu gotowania osoby, które nie mają problemów z nadwagą i znajdują się w grupie szczęśliwców, którzy „mogą jeść wszystko”. Lekarze ostrzegają jednak przed tego typu zachowaniem, ponieważ nie zawsze tłuszcz musi odkładać się w tkankach położonych bezpośrednio pod skórą. Gdzieś jednak musi się pozostawić po sobie ślad i zazwyczaj dochodzi w takich sytuacjach do zatłuszczenia organów wewnętrznych pacjenta, pomimo, że jego postura i waga nie wskazują na poważniejszy problem w tym temacie.
Zmiany w sposobie odżywiania najlepiej wprowadzać stopniowo. Czasami wystarczy zastąpić jedne składniki innymi, które zawierają mniej tłuszczy i węglowodanów. Wyeliminowanie białego pieczywa na rzecz pełnoziarnistych odpowiedników to pierwszy krok ku nowemu systemowi odżywiania. Obecnie na rynku jest tak szeroki wybór pieczywa pełnoziarnistego, że każdy może wybrać coś, co będzie odpowiadało jego gustom smakowym. Zamiana zwykłego oleju na oliwę z oliwek to również korzystna dla zdrowia wymiana. Dla wielu osób „zdrowa żywność” kojarzy się z niesmacznymi posiłkami, tymczasem zwykła podmiana pojedynczych składników ulubionego dania pozwala w dalszym ciągu cieszyć się jego smakiem, z równoczesnym wyeliminowaniem nadmiaru zbędnych kalorii oraz tłuszczy.
Odpowiednie rozeznanie w temacie pozwala przygotowywać pyszne posiłki dla całej rodziny, które niczym nie będą ustępowały ciężkostrawnym i niezdrowym rozwiązaniom. Z czasem przyjdą kolejne pomysły, na jeszcze lepsze i zdrowsze dania, które nie wykluczają nawet słodkości.