Co jeść, żeby mieć piękną skórę?

Chipsy, hamburgery czy zupki w paczkach odpadają. Substancje chemiczne, które zawierają powodują często różnorodne alergie skórne, które prowadzą do licznych zanieczyszczeń na twarzy. Systematyczne jedzenie niezdrowej, przetworzonej żywności powoduje, że nadmiar toksyn w organizmie przekłada się  na wygląd skóry.

Orzechy mimo swoich dobrych właściwości i bogatej zawartości witamin – mogą szkodzić. Warto zaobserwować, czy nie działają negatywnie właśnie na naszą skórę. Może być tak, że ich nadmierne spożywanie diametralnie rozszerza pory, co sprzyja powstawaniu zaskórników i pryszczy.

Ser, jajka i pomidory to produkty bogate w witaminę A. Jedzmy je, jeśli chcemy aby nasza skóra była odpowiednio nawilżona i utrzymała długo świeżość. Cynk również jest dobrym strażnikiem dla czystości skóry. Jedzmy kaszę, pestki dyni czy razowe pieczywo. Szpinak i avokado zawierają mnóstwo witaminy E, która chroni naszą twarz przed zanieczyszczeniami środowiska i wolnymi rodnikami. Pamiętajmy więc, aby dostarczać jej naszemu organizmowi w odpowiednich ilościach.

© Copyright Dieta, uroda, zdrowie 2024