Masło czy margaryna
Ilość produktów masłopodobnych na rynku jest zatrważająca. Różne smaki, ceny i opakowania kusza wielu. Często jednakże nie zdajemy sobie sprawy, co tak naprawdę jemy. Spór o to, co jest zdrowsze trwa od wielu lat. Nie możemy znaleźć racjonalnych argumentów na to czy lepiej jeść tłuszcze roślinne czy zwierzęce. Obecnie coraz więcej mówi się o tym, że w diecie dzieci do siódmego roku życia powinniśmy umieścić masło naturalne. To za sprawą tłuszczy zwierzęcych, które są przydatne w diecie. Niestety masło to podnosi cholesterol, co sprawia, że dorosłym zalecana jest margaryna. Szczególnie osobom w podeszłym wieku, które mają problemy zdrowotne. Każde z tych smarowideł produkowane jest z innego rodzaju tłuszczu i dlatego to od nas zależy, czego będziemy używać. Zarówno masło jak i margaryna mają swoich zwolenników. Dlatego warto rozważyć, które z nich będzie najlepsze dla nas i naszej rodziny. Wszystko zależy od wieku i potrzeb jej członków. Wybierając tłuszcz do smarowania powinniśmy nie patrzyć na cenę, ale na skład, aby kupować tylko to, co dobre.