Dieta oczyszczająca wg Buhner’a

Dziesięć podstawowych zasad:

  1. Wypijamy codziennie 4 – 6 szklanek wody mineralnej lub źródlanej dziennie,
  2. Rezygnujemy z przetworów mlecznych, jaj oraz słodyczy,
  3. Spożywamy wyłącznie pełnoziarniste produkty zbożowe (brązowy ryż, chleb oraz makarony z mąki pełnoziarnistej, kasze gruboziarniste), warzywa strączkowe z upraw ekologicznych, świeże warzywa i owoce (najlepiej surowe lub ewentualnie gotowane na parze) oraz niewielkie ilości dziczyzny oraz mięsa wolno biegających zwierząt. Dobrym wyborem będą również produkty sojowe.
  4. Do gotowanie używamy wyłącznie oliwy z oliwek, ale nie przekraczając ilość dwóch łyżek stołowych dziennie. Ważne – rezygnujemy całkowicie z tłuszczy zwierzęcych, czyli masła i margaryny w dowolnego gatunku,
  5. Pijamy jak najwięcej soków z świeżo wyciśniętych owoców lub warzyw,
  6. Nie przyprawiamy potraw solą, możemy za to stosować wszelkie zioła oraz ewentualnie sos sojowy,
  7. Rezygnujemy z wszelkich napojów zawierających kofeinę (z wyjątkiem zielonej herbaty) oraz alkoholu.
  8. Surowe owoce zjadamy w pierwszej kolejności i osobno. Zapewnia im to szybsze trawienie oraz większą przyswajalność, natomiast w przeciwnym wypadku mogą zalegać w żołądku i powodować nieprzyjemne objawy (na skutek fermentacji),
  9. Eliminujemy wszelkie pokarmy smażone,
  10. Możemy jeść do syta, ale pamiętajcie że mniejsze porcje są lepiej trawione, dlatego zaleca się zjadać 6 posiłków dziennie w odstępach 2,5 – 3 godzinnych.

 

Borys

© Copyright Dieta, uroda, zdrowie 2024