Zdrowe menu
W skład codziennego menu powinny wchodzić:
Owoce i warzywa: dowolne w dowolnej ilości jeśli będą pochodzić z upraw ekologicznych,
Tłuszcze: do gotowania wyłącznie oliwa z oliwek (extra virgin), natomiast do sałaty i innych warzyw olej lniany (zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega -3),
Sosy i dressingi: tylko ocet ziołowy, winny lub owocowy oraz sok z cytryn, ewentualnie w połączeniu z lejem lnianym,
Przyprawy: wszystkie z wyjątkiem soli,
Napoje: woda mineralna i źródlana, świeżo wyciśnięte soki owocowe i warzywne (nie sklepowe w kartonach), parzone zioła i herbaty ziołowe,
Mięso: ryby morskie, drób (tylko naturalnego chowu), dziczyzna, chuda wołowina, wieprzowina maksymalnie raz, dwa razy w tygodniu,
Pieczywo i makarony: tylko z nieoczyszczonej, pełnoziarnistej maki,
Do słodzenia: syrop klonowy, fruktoza, miód, nie używamy cukru, ani produktów zawierających cukier (polecam dokładne czytanie składu produktów, można się czasami zaskoczyć),
Naczynia do gotowania: wyłącznie ze stali nierdzewnej, emaliowane lub ceramiczne, natomiast nigdy ze stali nierdzewnej.