Jak unikac złego cholesterolu?
Wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko zawału. Aby ustrzec się tej zagrażającej życiu sytuacji, warto ograniczyć spożywanie mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych. Pamiętaj o tym, że tłuszcze kryją się nie tylko w formie widocznej. Zawierają je także ciastka i słodycze. Zły cholesterol można obniżyć dzięki zastosowaniu suplementów diety oraz prawidłowego odżywiania. Idealnym pokarmem o działaniu obniżającym poziom cholesterolu są oleje roślinne tłoczone na zimno. Niezależnie od tego, czy spożywamy oliwę z oliwek, olej rzepakowy czy lniany, poziom naszego złego cholesterolu będzie się obniżał. Podobne działanie mają ryby – im bardzie tłusty jest dany okaz, tym lepiej będzie wpływał na nasze zdrowie. Cholesterol obniża się także wtedy, gdy przyjmujemy błonnik w formie nierozpuszczalnej. Jego najlepszym źródłem są nasiona płesznika, które obniżają cholesterol poprzez zmniejszenie wchłaniania tej substancji z pożywienia. Nie bez znaczenia jest także wysiłek fizyczny, który pozwala na zmniejszenie wagi.