Dieta zapobiegająca Alzheimerowi
Pierwszym składnikiem naszej diety, którego nie powinno zabraknąć są kwasy tłuszczowe omega-3. Te zdrowe tłuszcze znajdują się obecne w wielu gatunkach ryb, oleju rzepakowym oraz w siemieniu lnianym. Mają one szerokie zastosowanie w utrzymywaniu prawidłowego stanu naszego zdrowia, przede wszystkim przyczyniają się do poprawy krążenia, a także skutecznie zapobiegają lub opóźniają proces postępu choroby Alzheimera. Badania przeprowadzone w Sztokholmie we Szwecji wykazały, że u pacjentów z łagodną postacią choroby Alzheimera zaobserwowano poprawę pamięci oraz kondycji mowy, w wyniku przyjmowania przez nich produktów zawierających wysoki poziom kwasów omega-3.
Kolejnym elementem łagodzącym objawy choroby Alzheimera jest zmniejszenie kaloryczności diety. Taka dieta przyczynia się do większej aktywności mózgu, co zapobiega rozwojowi choroby i pozwala pacjentowi dłużej cieszyć się życiem. Dla większości z nas dieta niskokaloryczna kojarzy się z ogromnymi wyrzeczeniami. Z pewnością nie musimy czuć się ciągle głodni po prostu mniej jedząc, tylko w trosce o własne zdrowie niezbędna jest zmiana nawyków żywieniowych na pokarmy mniej obciążające nasz system trawienny, oraz takie którymi możemy się najeść do syta. Badania dowiodły, że należą do nich warzywa, przede wszystkim brokuły oraz zielone warzywa liściaste. Zostało potwierdzone, zwłaszcza w przypadku kobiet, że osoby spożywające dwie porcje warzyw liściastych dziennie wykazywały się zwiększoną sprawnością umysłu, od Pań które nie uwzględniały tych warzyw w swojej diecie. Również przyprawa – kurkuma, powszechnie spotykana w curry wykazuje właściwości łagodzące przy chorobie Alzheimera.
Najzdrowszą dietą spośród wszystkich dostępnych, okazała się dieta śródziemnomorska. Wielu ekspertów zajmujących się żywieniem udowodniło, że ona właściwości obniżania ryzyka wystąpienia chorób serca, udaru mózgu a także chroni przez chorobą Alzheimera. Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się dużym spożyciem świeżych owoców, roślin strączkowych, ryb, orzechów, pełnowartościowego chleba, makaronu i kasz, a także produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak oliwa z oliwek.
Borys