Jak zrobić dobra pizzę
Na dobrą pizzę składa się idealnie upieczone ciasto oraz świeże dodatki. Oryginalna pizza wywodzi się z Włoch, dlatego warto zakupić oryginalną, włoską mąkę odpowiedniego typu. Należy wymieszać ją z drożdżami oraz wodą i oliwą i pozostawić na krótko do wyrośnięcia. Najtrudniejszym etapem robienia pizzy jest jej pieczenie. Jeśli nie masz pieca do robienia pizzy, warto zainwestować w kamień z szamotu. Dzięki niemu pizza będzie idealnie upieczona w temperaturze dwustu pięćdziesięciu stopni. Nie należy przesadzać z ilością dodatków. Dodatki w prawdziwej pizzy powinny się dopełniać, ale ciasto też odgrywa ważną rolę. Najważniejszym dodatkiem do pizzy jest ser – idealna jest mozzarella bufala wprost z Włoch. Pizze można posypać także innymi sosami, ale bez mozzarelli nie uzyskamy dobrej pizzy. Dodatki muszą być najwyższej jakości, gdyż ich pieczenie w wysokiej temperaturze podkreśla smak. Pizzy nie powinno polewać się keczupem – wystarczające są pomidory w puszce albo przecier pomidorowy dobrej firmy.