tradycyjna polska kuchnia Kraków

Ażeby w pełni wydedukować sedno stereotypowej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dołożyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako fundamentalnego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była sztampowa dla krajowej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, lecz z niekiedy pojawiło się także oraz wino, przywożone w zasadzie z Śląska oraz Węgier.

tradycyjna polska kuchnia Kraków

Charakterystyka szablonowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako nadzwyczaj ostrą, z rozległą ilością mięsa i kasz.
•    Istotnie, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), w zasadzie pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach – w następstwie tego mogliśmy sobie na tę radość znacznie bardziej pozwolić.
•    Do nowoczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz nadzwyczaj pikantnych sosów krajowych.

Krakow Restaurant Polish Cuisine

   

Staropolska kuchnia – smaki i kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i najbardziej tradycyjna – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Banalną właściwością kuchni polskiej jest wiele rodzajów zup z lokalnych jarzyn, owoców, zbóż i artykułów mięsnych.
Przyprawy typowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w schematycznych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie typowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można również odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.